Új korszak az ügyeleti ellátásban

2021, július 29 - 15:33
Augusztus elsejétől az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) felügyelete mellett, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában biztosítják az alapellátási ügyeletet. Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke mérföldkőnek nevezte az új rendszer bevezetését.

- Eddig is szoros volt a kapcsolat a Klinikai Központ, Debrecen város vezetése, és az Országos Mentőszolgálat között, de augusztus elsejétől új korszak kezdődik azzal, hogy a felnőtt-, és a gyermekgyógyászati alapellátási ügyelet az Országos Mentőszolgálat felügyelete mellett, a Klinikai Központ területén valósul meg. A felnőtt alapellátási ügyeletet a Sürgősségi Klinikán, a gyermekgyógyászati ügyeleti ellátást pedig, a Gyermekgyógyászati Klinikán biztosítjuk. Az elmúlt években az OMSZ-szel és a városvezetéssel sikeres volt az együttműködésünk, ez lehet az alapja a jövőbeli közös eredményes tevékenységnek is- hangsúlyozta Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke az ügyeleti ellátás változásairól tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.  

A felnőtt ügyelet a Szent Anna utcáról költözik a Klinikai Központ területére, a Sürgősségi Klinikára. A fogászati-, és a gyermekügyelet helye nem változik. 

- Debrecenben az egészségügyi ellátás nagyon jó rendszerben működik, az egyetemmel közösen a város a legfontosabb modellt kialakította. A DE KK Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézettel közösen a teljes alapellátásról az egyetem gondoskodik. Az OMSZ azért csatlakozott augusztus elsejével, mert egy fontos egészségügyi alapellátási modellváltáson gondolkodunk, ami arról szól, hogy a megyében egységes rendszerben kezeljük az összes ügyeleti ellátást- ismertette Széles Diána alpolgármester. 

A városvezető hozzátette, hogy sok kis település a költségvetéséből nem tudta biztosítani az ügyeleti ellátást, ezért augusztustól az egész megyei alapellátási ügyeleti szolgálatot az Országos Mentőszolgálat szervezi. Az egységesség lehetővé teszi az ellátás biztonságának növelését. 

Vasárnaptól minden ügyeleti ellátásra szoruló megyei betegeknek az 52 506-303-as telefonszámot kell tárcsázni. A hívás a mentésirányítóhoz fut be, ahol a beteget egységes elvek szerint kikérdezik, és döntenek arról, hogy milyen ellátást igényel, rohamkocsit, mentőhelikoptert, ügyeleti egységet küldenek, vagy szóbeli tanáccsal látják el.  

A Sürgősségi Klinikán, a felnőtt ügyeleten egykapus belépési rendszert alakítottak ki. Először felmérik az ide érkező betegek állapotát, és annak megfelelően látják el őket.   

- A szakemberek elvégzik az azonnali stabilizációt, ha erre nincs szükség, akkor eldöntik, hogy alapellátási ügyeleti feladatnak minősíthető, tanáccsal ellátható, vagy másnap a háziorvosához beutalható, vagy azonnal a Sürgősségi Klinika intenzív osztályán igényel ellátást a beteg- mondta Pápai György, az OMSZ orvos-igazgatója. 

Az új rendszer egyelőre pilot projektként működik. A tapasztalatok, a lakosság visszajelzései alapján a jövőben úgy alakítják, szervezik az ellátást, hogy az a betegeknek a lehető legjobb legyen.

Sajtóiroda- CzA