Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat

Időpontegyeztetés előtt kérjük, hogy mindenképp olvasd végig.

Egyetemi hallgatóként a hétköznapokban azt gondolhatjuk, hogy nincs szükségünk segítségre, mivel családtagjaihoz, barátaihoz bármikor fordulhatunk, ha gondjaink vannak. Azonban bármikor kialakulhatnak olyan élethelyzetek, amikor úgy érezzük, hogy a hullámok összecsapnak a fejünk fölött. Nem haladunk a tanulmányainkban, gondok jelentkeznek a magánéletben, konfliktusaink vannak a közeli ismerőseinkkel. Ezekben a helyzetekben nem igénylünk minden esetben orvost, terapeutát, mégis érdemes egy külsős szakemberrel konzultálni és átgondolni a helyzetünket. 

Az alábbi problémák esetén fordulhatsz hozzánk:

  • Életvezetési problémák: Ha számodra gondot jelent, hogy a mindennapi feladataid között elvesztetted önmagad, például problémát nehezen megy a napi rutinod kialakítása és betartása, nehezen megy a szervezés, a célok kitűzése és követése, nehezen boldogulsz a hétköznapi feladatokkal, amiket az élet az utadba sodor. Amennyiben elakadtál, és nem tudod mi az életcélod, alacsony az önértékelésed, nem vagy motivált a hétköznapok során, érdemes lehet bejelentkezned, hogy szakembereink segítségével
  • Társas konfliktusok: Amennyire sokfélék az emberi kapcsolatok, annyira sokféle helyzet alakulhat ki életünk során, amit nehezen tudunk kezelni: legyen szó akár a szülőkkel való kapcsolati gondokról, párkapcsolati problémákról, magányosságról, beilleszkedési gondokról, mi igyekszünk végig kísérni téged a nehézségeken, megérteni a problémát okozó helyzetben rejlő összefüggéseket, és fejleszteni azokat a készségeket, amelyek esetleg a problémáid hátterében állnak.
  • Tanulási nehézségek: a tanulás a mindennapi élet és gyakorlat szerves része, azonban adódhatnak olyan helyzetek, amikor nem találjuk a megfelelő módszert az adott tananyag elsajátítására. Ezek olyan nehézségeket okozhatnak a tanulmányainkban, ami elakadásokat eredményezhet. A tanulási nehézségek feltérképezésében és újrastrukturálásában tudunk segítséget nyújtani azoknak a hallgatóknak, akik szeretnék változtatni tanulási stílusukon.
  • Hangulati problémák, szorongás: Mindenkivel előfordulhat, hogy néha napján rosszul érzi magát. Viszont ha azt érzed, hogy benne ragadtál egy negatív hangulati állapotban, motiválatlannak, fáradtnak, erőtlennek érzed magad és bármivel próbálkozol, nem tudsz kimászni belőle, akkor fordulj hozzánk bizalommal. Igyekszünk segíteni az első lépéseiben annak, hogy visszatérjen a motiváció, az energia és a jókedv a mindennapokba. Ahogyan ebben próbálunk segítségedre lenni akkor is, amikor eluralkodik a szorongás feletted. A szorongató gondolatok feltérképezése, a megküzdési stratégiák kialakítása, illetve a szorongás csökkentésének elindítása mind a folyamat részét képezheti.
  • Szexualitással és intimitással kapcsolatos nehézségek: fordulj hozzánk bátran ilyen helyzetekben, például szexuális zavarok fennállása miatt, szexuális orientációval vagy a nemi identitással kapcsolatos kérdésekben, vagy felnőttfilm okozta függőség esetében is. A szakember segítségével az ülések során pszichoedukációval, az önismeret és a kommunikációs készség fejlesztésével, specifikusan a szexuális nehézségek területére kifejlesztett pszichológiai módszerek használatával a probléma mögött meghúzódó pszichológiai hátteret feltárják a kiegyensúlyozott pszichoszexuális működés elérése és megtartása érdekében.
  • Szerhasználattal vagy addikcióval kapcsolatos kérdések: a szenvedély és hajtóerő hasznos része a személyiségünknek. Azonban előfordulhat, hogy szenvedélyeink kapcsán elveszítjük a kontrollt, és már inkább hátrányunk származik bizonyos viselkedésekből. Akár valamilyen szer fogyasztásával kapcsolatban érzed ezt, akár egy viselkedéssel kapcsolatban, keress minket bátran. A mentálhigiénés konzultáció során segítünk felmérni problémád súlyosságát, edukálunk téged arról, hogy milyen irányba indulj el a kezelésben.
  • Egyéb: Ha nehezen tudod megfogalmazni, hogy mi miatt nem érzed jól magad, nehéz élethelyzetbe kerültél, vagy problémád nem illeszkedik egyik fenti kategóriába sem, de szenvedést élsz meg a mindennapokban, és iránymutatást szeretnél.

 

Figyelem!

Az időpontegyeztetésünk rendszere változott. Kérjük, hogy a következő linken, az űrlap kitöltésével kérj időpontot.

Kollégáink egy héten belül felveszik veled a kapcsolatot a megadott elérhetőségeken, azonban a nagy érdeklődésre és túlterheltségünkre való tekintettel, valószínűleg 2-3 hét múlva tudnak időpontot adni az első személyes konzultációra. Köszönjük szépen a türelmet, folyamatosan dolgozunk azon, hogy minél gördülékenyebben működtessük a mentálhigiénés konzultációs szolgáltatást.

Az egész év során fogadjuk a megkereséseket, a vizsgaidőszakok alatt, a félévek közötti időszakban és a szünetekben is, nem csak a szorgalmi időszakban.

A konzultáció ingyenes és anonim. Összesen 5 alkalmat tudunk biztosítani egy egyetemi hallgatónak, kétszer a képzése során. Előfordulhat, hogy kollégáink úgy ítélik meg, hogy a bejelentkezéskor megfogalmazott probléma NEM kezelhető a Mentálhigiénés Központ keretei között, ebben az esetben kollégáink abban tudnak segíteni, hogy a problémáidhoz illeszkedő ellátóhelyekről tájékoztatnak és kezelési utat javasolnak. 

Amennyiben krízisben vagy és azonnali segítségre van szükséged, keresd a nap 24 órájában hívható ingyenes lelki elsősegély telefonszolgálatot a 116-123 telefonszámon, vagy látogass el a sos116-123.hu weboldalra.

Várjuk a bejelentkezéseiket, fordulj hozzánk bizalommal!

Legutóbbi frissítés: 2024. 03. 18. 22:47